Volg mij overal!
Lifestyle / 240917

Must see! Tropenmuseum opent 2 spraakmakende tentoonstellingen

Op 6 oktober 2017 opent het Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstellingen Fashion Cities Africa over de veelzijdige modescenes in Afrika en Heden van het slavernijverleden, met een ruimte voor dialoog in aanloop naar een nieuwe vaste presentatie over de hedendaagse erfenissen van slavernij en kolonialisme (2021).

Stijn Schoonderwoerd, directeur Nationaal Museum van Wereldculturen waar het Tropenmuseum onderdeel van uitmaakt: ‘Voor onze tentoonstellingen zoeken wij bewust samenwerkingen op buiten het museum, zoals met Black Achievement Month. Door de maatschappij te betrekken, vergroten wij onze relevantie en delen zij in onze missie: bijdragen aan een open blik op de wereld.’

Fashion Cities Africa
6 oktober t/m januari 2019

De tentoonstelling laat de bruisende en veelzijdige modescenes in vier grote Afrikaanse steden zien: Casablanca (Marokko), Johannesburg (Zuid-Afrika), Nairobi (Kenia) en Lagos (Nigeria). Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden op social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze modeliefhebbers wereldwijd. Toonaangevende modeontwerpers als Said Mahrouf (Casablanca), Marianne Fassler, (Johannesburg), Maki Oh (Lagos) die ook Michelle Obama tot haar clientèle mag rekenen, laten hun werk zien. Modebloggers en journalisten zoals Sunny Dolat (Nairobi) en Joseph Ouechen (Casablanca) creëerden hun eigen presentaties om zo hun visie op ‘African Fashion’ te verbeelden.

schermafbeelding-2017-09-24-om-09-08-26

Van street wear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden. Mode-items, persoonlijke verhalen, blogs, foto’s en films dompelen de bezoeker onder in een visueel spektakel van trends.

schermafbeelding-2017-09-24-om-09-08-06

Heden van het slavernijverleden
semi-permanent vanaf 6 oktober

Met Heden van het slavernijverleden maakt de bezoeker kennis met de actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden. Een verleden dat tot de dag van vandaag de Nederlandse maatschappij mede vormgeeft en beïnvloedt. De tentoonstelling stelt de tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen centraal. Om een soms moeilijke maar productieve discussie op gang te brengen, zoeken wij persoonlijke verhalen uit heden en verleden op, die het slavernijverleden en zijn hedendaagse erfenissen dichterbij brengen. De tentoongestelde objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, tastbare overblijfselen van de slavernijgeschiedenis, dragen daaraan bij. Heden van het slavernijverleden vormt een opmaat naar een vaste presentatie over de hedendaagse erfenissen van slavernij en kolonialisme (2021).

Voor veel Nederlanders is de relatie tussen het slavernijverleden en het heden onduidelijk. Toch zijn de gevolgen van deze geschiedenis voor grote groepen in onze samenleving nog steeds voelbaar. Vooral voor zwarte Nederlanders is de link tussen slavernij en ongelijkheid, racisme en discriminatie pijnlijk duidelijk. Voor witte Nederlanders is dit misschien niet dagelijks het geval, maar deze gedeelde geschiedenis gaat net zo goed over hen. Wat is ons gedeelde slavernijverleden? Hoe gaan we er tegenwoordig mee om? En hoe kunnen we een gemeenschappelijke toekomst maken? Deze vragen staan centraal en wil het Tropenmuseum samen met de bezoeker onderzoeken.

schermafbeelding-2017-09-24-om-09-09-18

De tentoonstelling laat de geschiedenis van het slavernijverleden zien en hoe slaafgemaakten tegen het systeem in verzet kwamen. Niet alleen door opstanden en verzet, maar ook door nieuwe vormen van muziek, religie en taal te creëren – een daad van cultureel verzet, en een manier om menselijkheid terug te vorderen.

Share on Facebook