Volg mij overal!
Fashion / 140717

Fresh! De duurzame collectie van HACKED by_

Een heerlijke eerste dag op de Amsterdam Fashion Week waar ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum hun samenwerking showde met een presentatie van hun HACKED by_ collectie.

De wens om het verkwistende systeem van de mode van binnenuit te veranderen door alle onderdelen van het proces te hacken, vormt onveranderd de legitimatie voor het label. Nadat in de eerste jaren vooral de rol van merken, producenten en winkels in het vizier is genomen, biedt juist een week vol shows een volgende schakel in de klassieke infrastructuur die tot inbraak uitnodigt. Ook een modeweek zal volgens de logica van HACKED by_ grondig moeten transformeren.
hacked_afws18_0211
De show tijdens de Fashion Week viert enerzijds de doorbraak waartoe het pionierswerk heeft geleid. Er wordt inmiddels, ook bij de grote merken, steeds meer ingezet op vertraging en HACKED by_ heeft met mooie, betaalbare producten een valide alternatief ontwikkeld voor een enthousiaste groep detaillisten en kopers. Tegelijk fungeert de show als een oproep aan partijen binnen en buiten de modesector. De erkenning dat het systeem niet meer voldoet, en dat merken niet kunnen blijven produceren voor een steeds verder afbrokkelende markt, vraagt om nieuwe benaderingen en ongebruikelijke coalities. HACKED by_ wil daarom vooral een werkwijze laten zien en concentreert zich met zijn presentatie op de realiteit van het kledingstuk, zijn maakwijze en zijn dragers. Dergelijke kwaliteiten hebben op dit ogenblik meer geldigheid dan de sfeer van het onbereikbare waarmee de klassieke show het publiek verleidde. De afgelopen jaren is gebleken hoe flexibel de werkwijze is, en hoe verschillende spelers in het systeem er hun voordeel mee doen. HACKED by_ is klaar voor nieuwe podia en nieuwe samenwerkingen.
hacked_afws18_0066
Lichtheid
Meer dan om een signatuur draait het bij HACKED by_ om de ontwikkeling van een benadering die duurzaamheid en ontwerpkwaliteit koppelt aan betaalbare producten voor een brede groep dragers – vrouwen en mannen. Het label biedt een tegenwicht aan de versnelling in het modesysteem die heeft gezorgd voor verspilling van grondstoffen en energiebronnen, een weinig duurzame omgang met producenten en producten, en een fnuikend model van distributie.
hacked_afws18_0233
Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum begonnen in 2014 te werken met restpartijen van de fast-fashionketens. Inmiddels is ruimschoots bewezen dat deze insteek niet alleen voor de ontwerper nieuwe wegen heeft geopend, maar dat ook producenten, detaillisten en uiteindelijk de klant baat hebben bij een alternatief systeem. HACKED by_ markeert de behoefte om mode weer de lichtheid terug te geven die in de volledig geëconomiseerde bedrijfstak verloren is gegaan. Ransomware komt er bij deze hacks niet aan te pas. Het label infiltreert de wereld van de ready-to-wear liever met nieuwe werkwijzen die alle partijen uitnodigen hun bijdrage aan een duurzamer systeem te leveren. Zo voedt HACKED by_ de internationale dialoog over een realistisch perspectief voor de modesector.
hacked_afws18_0261
hacked_afws18_0354 hacked_afws18_0406 hacked_afws18_0527 hacked_afws18_0551 hacked_afws18_0576 hacked_afws18_0675 hacked_afws18_0761
Share on Facebook