Volg mij overal!
Lifestyle / 151116

Save the date! Wolfson in het Stedelijk

In New York stonden er lange rijen om zijn nieuwste installatie te zien. Het Nederlandse publiek krijgt nu voor het eerst de kans om het werk van de Amerikaanse kunstenaar Jordan Wolfson (New York, 1980) te ervaren. Dit eerste Nederlandse overzicht ontvouwt zich in twee delen, waarin Wolfsons spectaculaire animatronic sculpturen beiden keren centraal staan. Het tweeluik opent met Wolfsons nieuwste computer gestuurde beeld, Colored sculpture (2016) tijdens het Amsterdam Art Weekend. In het tweede deel staat het interactieve Female figure (2014) centraal. Beide delen tonen naast Wolfsons robotsculpturen ook zijn animatievideo’s en digitale schilderijen.
Directeur Beatrix Ruf over de tentoonstelling: “Jordan Wolfson is één van de meest uitgesproken geesten en indrukwekkende kunstenaars van zijn generatie. Hij heeft tegendraadse ideeën over de mensheid in de huidige heftige beeldcultuur, en die ideeën verpakt hij in treffende beelden. We werken graag met jonge kunstenaars die reflecteren op het hedendaagse leven, iets waarin Wolfson uitblinkt. Je loopt niet zomaar langs zijn werk; het zoekt direct contact met de toeschouwer. De tentoonstelling wordt een spectaculaire ervaring, één die je echt gezien moet hebben.” 

jordan_wolfson__colored_sculpture__2016__photo_by_dan_bradica__courtesty_the_artist__sadie_coles_hq_london_and_david_zwirner__ny__7_
Deel 1: MANIC / LOVE
Colored Sculpture zorgde afgelopen mei voor lange rijen bij galerie David Zwirner in New York. In het werk hangt een jongetje in felle cartoonkleuren aan zware kettingen in een stalen raamwerk, zijn bewegingen aangestuurd door een computer. Er volgt een ritmische dans van de kettingen, die een reeks elegante poses aan het jongetje ontlokken. Het sierlijke ballet verandert echter al snel in een gewelddadige danse macabre. Soms probeert de jongen met zijn ogen contact te maken met het publiek via gezichtsherkenningstechnieken. Hij is echter vooral de speelbal van de computer, die hem bijna voelbare, fysieke ontberingen laat ondergaan. De indringende lichamelijkheid van de installatie, die de hele ruimte in beslag neemt, geeft het werk een onvoorspelbaar en gewelddadig karakter.
Colored Sculpture is een ongemakkelijk kunstwerk vol tegenstrijdigheden. Het is een computergestuurde machine en een bezielde ‘menselijke’ sculptuur: intens lichamelijk en tegelijk afstandelijk abstract, aandoenlijk maar ook beangstigend. Zo creëert Wolfson een vreemde, intuïtieve ruimte voor interactie tussen kijker en kunstobject.
Deel 2: TRUTH / LOVE
In februari 2017 opent deel twee van de tentoonstelling, met daarin onder meer een nieuwe video-installatie en Wolfsons eerste animatronic: Female figure uit 2014. Deze computergestuurde blonde vrouwenfiguur is gekleed als een hyper geseksualiseerde popster: doorschijnend rokje, hooggehakte lieslaarzen, lange handschoenen.

jordan_wolfson__female_figure__2014__photo_by_jonathan_smith__courtesy_the_artist_and_david_zwirner__ny

Haar gezicht is bedekt met een vogelachtig masker, van waaruit haar ogen via gezichtsherkenningssoftware de blik van de toeschouwer vangen. Terwijl ze de bezoeker aanspreekt – ondersteund door een soundtrack van popsongs – voert ze een geraffineerde dans uit voor de spiegel, verleidelijk en afstotelijk tegelijk in een ballet van kijken en bekeken worden.

Stedelijk Museum Amsterdam

Deel 1: MANIC / LOVE                          Deel 2: TRUTH / LOVE

27 nov 2016 t/m 29 jan 2017                18 feb 2017 t/m 23 april 2017

Share on Facebook