Volg mij overal!
Beauty / 300616

Spuit! Maison Martin Margiela’s ‘Replica’

Al sinds 1994 brengt Maison Martin Margiela elk seizoen, voor zowel vrouwen als mannen, een transversale collectie van een dertigtal kledingstukken, accessoires en schoenen die luistert naar de naam ‘Replica’.

De collectie ‘Replica’ illustreert de belangstelling van Maison Martin Margiela voor vintage kleding en accessoires. De eigenheid en charme van de stukken die uit alle hoeken van de wereld komen, worden zorgvuldig bewaard. De ‘Replica’ worden waarheidsgetrouw gereproduceerd en dragen een speciaal etiket waarop uitleg gegeven wordt over de oorsprong, de functie en het tijdperk waaruit ze komen. Vandaag transponeert het Huis dit unieke concept in een collectie van tien parfums.

REPLICA

“Het concept van ‘Replica’ is een expressie van onze reflectie over kleding en over onze creatieve aanpak die, in dit geval, verklaard kan worden door het originele idee van tijdloosheid: een kledingstuk uit het verleden kan echt actueel zijn, vandaag en zelfs morgen. Dit idee wilden we transponeren naar geuren die deel uitmaken van ons collectieve geheugen.” – Maison Martin Margiela

De parfums roepen onmiddellijk beelden en indrukken op, positieve emoties die zowel verwijzen naar onze persoonlijke geschiedenis als naar ons collectieve niet-bewustzijn. De parfumcollectie ‘Replica’ zag het daglicht in 2012 en is geïnspireerd op de kleding- en accessoirecollectie die dezelfde naam draagt. Ze is een creatieve en persoonlijke herinterpretatie van het collectief Maison Martin Margiela en legt geurmomenten vast die behoren tot het collectieve geheugen.

REPLICA

De Replica- parfums, samengesteld door, onder andere, parfumeur Jacques Cavallier en met Marie Salamagne, vatten geurmomenten die ieders herinneringen prikkelen. « De samenstelling van de geuren was een zeer stimulerend en interessant werk voor het Huis. Bij het begin hadden we verschillende precieze geurherinneringen voor ogen, maar we waren er ons niet van bewust hoe moeilijk het zou zijn en hoeveelheid pogingen nodig zouden zijn om het juiste resultaat te behalen. » – Maison Martin Margiela

“Elk van deze parfums berust op het verlangen om geuren die iedereen kent te herinterpreteren door er iets nieuws, iets unieks, iets actueels aan toe te voegen. Ik houd niet van het begrip nostalgie; ik verkies het idee van de herontdekking van geuren die eigenlijk deel uitmaken van ieder van ons.” Jacques Cavallier

Een transcriptie van geuren waar iedereen van houdt. Die tot het collectieve geheugen behoren. Waar we mooie herinneringen aan hebben.

De flacon van parfums is geïnspireerd op het traditionele apothekersflesje en sluit perfect aan bij de codes van Maison Martin Margiela. Hij onderscheidt zich door een katoenen etiket dat lijkt op de etiketten die gebruikt worden voor de kleding en accessoires van de Replica-capsules. Het idee van het etiket wordt ook gebruikt op het etui. Daar wordt het gecombineerd met een foto, een momentopname, gevat in poederachtige tinten en zacht licht. Het geheel is een poëtische verwijzing naar het verhaal van elk parfum.

DE GEUREN

gamme_replica

 

Flower Market

Parijs, 2011

Verse, pas afgesneden bloemen met vochtige blaadjes, emmers en vazen vol water, vertrappelde blaadjes op de grond, verschillende bloemencomposities. Maison Martin Margiela vat de delicate geuren van een bloemenmarkt in een parfum.

Op de groene frisheid van de pas afgesneden stengels volgt de sensualiteit van een bloemenakkoord. De transparante noten van de fresia en de bedauwde blaadjes van rozen uit Grasse worden omgeven door de romige toetsen van sambacjasmijn en tuberoos. “Dit is een boeket van texturen”, legt Jacques Cavallier uit. “Een harmonie waarin geen enkele bloem de andere overheerst en waarachter we een vleugje cederhout en mos ontwaren.” Het lijkt wel een wandeling op een bloemenmarkt, een wereld die tegelijk ruw en verfijnd is.

Beach Walk

Calvi, 1972

Een wandeling langs de oceaan. De voeten zakken in het zand, de golven beroeren de huid. De zon doet het strand baden in het licht. “Beach Walk” roept de herinnering op aan een zomerdag.

mmm_replica_flacon_beach-2015

Fris als stuifwater versmelten bergamot, citroen en roze peper met elkaar. Stralende en sensuele ylang-ylang accentueert de verslavende geuren van kokosmelk, muskus en heliotroop. “Samen vormen deze drie noten een akkoord met een bijna moederlijke rondheid”, vertelt Jacques Cavallier. De romige geuren hebben een jodiumachtige toets.

Funfair Evening

Santa Monica, 1994

In de zachte nacht weerklinken gelach en meeslepende melodieën. De duisternis wordt onderbroken door de flikkering van fel neonlicht. Levendige en explosieve kleuren overheersen. De geur van snoepgoed vult de lucht. Dit parfum roept de sfeer op van een kermis, met zoete en doordringende snoepjesgeuren. Toetsen van appel en steranijs vermengen zich met een akkoord van heemst op een basis van karamel en oranjebloesem.

“Om deze weelderige geuren verder te ontwikkelen en te voorkomen dat ze verzwakken moet er contrast zijn,” verduidelijkt Jacques Cavallier. “Dat is er dankzij de muskus- en ambertoetsen en de bitterzoete smaak van boomzaad.”

Lazy Sunday Morning

Firenze, 2003

De herinnering aan een zijige huid in gekreukte linnen lakens met de geruststellende geur van vers gewassen beddengoed. « In het begin was er een kleur: wit – helder, maagdelijk, onaangetast. Dit was de uitdaging: hoe transponeer je de impressie van een kleur in een geur? » Louise Turner, parfumeur-ontwerper van Givaudan verbleef in een hotel in Firenze en beleefde de eindeloze witheid, de ramen wijd open, met zicht op de tuinen van Boboli. Ze wilde de consistentie van deze kleur interpreteren in combinatie met een lichte materie die zich op de huid neervlijt en die de heldere frisheid van een omhullende witte bloemengeur heeft waaruit welzijn en sereniteit ontstaan.

Met Lazy Sunday Morning wordt de tijd onbelangrijk – enkel herinneringen en indrukken zijn van tel. Dit is een materieparfum, een bloemachtige muskusgeur met een akkoord van lelietjes-van-dalen en uitgepuurde patchoeli dat in de witheid wegsmelt. Een festival van witte en crèmige muskus met een zweempje aldehyden dat de indruk van pas gewassen en in de zon gedroogd linnen versterkt.

Promenade in the Gardens

Oxfordshire, 1986

De romantiek van Britse tuinen waar de tijd verloren gaat in een wandeling door groene en frisse struiken, waar men bij een massieve partij vol georganiseerde wanorde plots overweldigd wordt door zalige bloemengeuren. « Terwijl ik wandelde door een Engelse tuin werd ik overweldigd door de geïdealiseerde weergave van de natuur. Het kalme water van een meer, de bucolische grasvelden, de bosjes en het heerlijke zicht van rozen en jasmijn… Al mijn zintuigen werden gestreeld door het idyllische landschap. » Carlos Benaim, Meester- Parfumeur bij IFF, kwam in vervoering door een tuin in het graafschap Oxford.

‘Promenade in the Gardens’ is een bloemenchypré opgebouwd rond de intense vrouwelijkheid van Turkse rozen en de houtachtige elegantie van een patchoelihart, alles zorgvuldig gecombineerd met sandelhout en vetiver. Een zeldzame echo, een verassend volume, en in de aanzet een haast knapperig groen en magistrale bloementoetsen die ons stap voor stap meevoeren naar het hart van deze Engelse tuin.

Jazz Club

Brooklyn, 2013

Het adres van deze club in Brooklyn wordt van generatie op generatie doorgegeven. Een anthologie van de klassiekers, koperen klanken, diepe fauteuils en enkele hoge barkrukken, de reflectie van het gefilterde licht op de piano, de zoete geuren van enkele verlaten cocktails. « De ongelooflijke geur van de New Yorkse jazzclubs! Een verzameling van mannelijke geuren, even bedwelmend als de geur van sigaren, leder, whisky, rum… Om deze sfeer weer te geven deed ik een beroep op een cocktail van rum, vetiver, tabaksbladeren en vanille,

» verduidelijkt Aliénor Massenet, parfumeur-ontwerper bij IFF die de eerste mannengeur van Replica samenstelde.

‘Jazz Club’ is een zoete, bedwelmende oriëntaalse houtgeur. Een rijke partituur met een vibrato van frisheid als intro en een trio van roze bessen, citroen en neroli. Zijn rumakkoord harmonieert perfect met de toetsen van sinaasappelen en bittere sinaasappelen die verrijkt werden met salie.

Een balsemachtige styraxtoets voegt zich bij de basis van vanille, tonkaboon, vetiver en absolu van tabaksbladeren die het geheel een lederachtige en likeurachtige toets geven.

At the Barber’s

Madrid, 1992

Een zaak die wat verscholen ligt, een scheerkwast die over het scheerschuim glijdt. Een scheermes dat droog tegen een lederen band wrijft, een witte handdoek die zachtjes kreukt. AT THE BARBER’S staat voor een ‘vintage’ mannenritueel. “Ik heb me laten inspireren door de herinnering aan mijn vaders ochtendritueel. In de zoete warmte van de badkamer hingen de aromatische noten van lavendel en de geur van zeep. Eerst nam ik lavendel voor zijn propere, aromatische en frisse aspect. Daarna moderniseerde ik deze tijdloze noot met tonkabonen, die een verslavende amandelachtige toets hebben, en met een akkoord van transparante en troostende witte muskus. Het geheel leidde tot een geruststellend en uiterst mannelijk parfum waar ik, door mijn Angelsaksische afkomst, zelf bijzonder veel van hou.”

mmm_replica_flacon_at_the_barbers-2015

 

Louise Turner, parfumontwerpster bij Givaudan, dompelde zich onder in de frisse en schone sfeer van de barber shops. De geur is geïnspireerd op het vakmanschap van de barbiers, op hun ballet van zorgvuldig georkestreerde gebaren. Basilicum en lavendel exploderen in de aanzet. Deze stimulerende zweepslag wordt verwarmd door de zachtheid van tonkabonen en witte muskus. ‘At the Barber’s’ is een unieke en moderne interpretatie van varens. De geur is lederachtig en licht houtig.

Tea Escape

Tokio, 2008

De stad is druk en lawaaierig. Te midden van dit helse tumult ligt een stille alkoof. De lichte zijde van een bloes, een tatami, een waterdampnevel en het gerinkel van een Japans theeservies. ‘Tea Escape’ verwijst naar een eeuwenoude Japanse traditie.

Tijdens een reis naar Japan kreeg Fabrice Pellegrin, parfumontwerper bij Firmenich, de kans om een traditionele theeceremonie bij te wonen. “De krachtige en benevelende geuren van groene thee gaven me zin om een akkoord rond deze noten te creëren. Ik wilde het akkoord van groene thee mengen met een weelderige, geruststellende en comfortabele toets. De explosieve en kruidige aanzet van de geur, ondersteund door bergamot en roze peper, geeft een verkwikkende en subtiele creatie. Daarnaast gebruikte ik osmanthus en absolu van

jasmijn in een geraffineerd bloemenhart. Ik vond het belangrijk om de soms bittere theetoets te combineren met de rijke noten van gepofte rijst en melkachtige noten. ‘Tea Escape’ is een contrastrijk parfum, de ontdekking van een dualiteit tussen de krokante en verkwikkende groene toets van de groene thee en de omhullende toets van gepofte rijst.”

Door het frisse facet te spiegelen met het rijke facet ontstaat een resoluut moderne benadering van dit eeuwenoude ingrediënt.

By the fireplace

Chamonix, 1971

De dag breekt aan. Buiten ligt er sneeuw. Het ijslandschap jaagt rillingen over de rug. Binnen brandt een zacht knetterend haardvuur. Het eerste parfum voor mannen én vrouwen van de collectie ‘Replica’, ‘By the Fireplace’, roept herinneringen op aan een zalige ochtend bij het haardvuur in Chamonix in de jaren 1970. Het parfum is warm, een mengeling van gerookt hout en geroosterde kastanjes.

mmm_replica_flacon_by_the_replace_0

De ijskoude aanzet contrasteert met het warmere hart dat een combinatie van kastanjeakkoorden en houttoetsen bevat.

De geur is zacht, omhullend en verslavend. ‘By the Fireplace’ evolueert subtiel op de huid en levert een mooi contrast tussen de typische winterwarmte en –kou, en het gelukzalige gevoel van een haardvuur in hartje winter.

Lipstick on

Chicago, 1952

In de intimiteit van een appartement staat een deur op een kier. Ver weg van nieuwsgierige blikken brengt een vrouw haar make-up in orde. Een delicaat wolkje rijstpoeder. Karmijnrode lippen.

‘Lipstick on’ schetst het portret van een vrouw die zich klaarmaakt om uit te gaan. De geur is geïnspireerd op een ballet van nauwkeurige handelingen die samen een nachtelijk ritueel voor de spiegel van de kaptafel vormen. De geur geeft de sensualiteit van het moment weer door te spelen met het contrast tussen de intensiteit van een lipstick en de zachtheid van rijstpoeder. De poederachtige en luchtige Concrète van Iris harmonieert met de scherpere toetsen van Galbanum op een basis van Bourbonvanille en Absolu van Tonkaboon.

mmm_replica_flacon_lipstick_on_0

‘Lipstick on’ is een verrassende en geraffineerde geurharmonie die dit moment van absolute vrouwelijkheid op een moderne, subtiele en elegante manier incarneert.

Vanaf 01 juli 2016 bij Ici Paris XL.

Share on Facebook