Volg mij overal!
Lifestyle / 100516

Save the date! Jimmy Nelson exposeert bij Rademakers Gallery

De Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson (1967) viert wat er vandaag nog is en morgen zeker anders zal zijn. Rademakers Gallery in Amsterdam presenteert van 13 mei tot en met 19 juni a.s. als eerste galerie in Nederland nog nooit eerder vertoonde beelden. Nieuw werk en foto’s uit zijn omvangrijke archief.

II 361 Ansari, Dha Village, Kashmir IndiaPakistan, 2012_LR

Ook zijn er portretten te zien van volkeren die hij fotografeerde voor zijn succesvolle project en boek ‘Before They Pass Away’. Tijdens de solo-expositie ‘Jimmy’s VIP’ worden foto’s gepresenteerd van de ‘Very Important People’ voor Jimmy Nelson zelf. Met zijn fotografie wil hij zijn niet aflatende enthousiasme voor het leven overbrengen.

XIV 385A, Barga & Hammarech Bori Village, Southern Omo, Ethiopia, 2011_LR
Jimmy Nelson reisde jarenlang de wereld over om op de meest afgelegen plekken stammen te fotograferen in hun pure schoonheid en culturele uiterlijke verschijningen. Hij wil vastleggen wat dreigt te verdwijnen. Door de toenemende globalisering worden traditionele gebruiken, rituelen en klederdracht langzaam naar de achtergrond verdrongen. De fotograaf wil niet alleen een visueel naslagwerk achterlaten voor toekomstige generaties, maar ook de mensen die hij gefotografeerd heeft zich laten realiseren hoe belangrijk hun cultuur is. Daarvoor reisde hij terug naar diverse stammen om het boek ‘Before They Pass Away’ ook aan hen te laten zien. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 120.000 exemplaren verkocht.

XIV 378, Karo, Dele & Lale, Omo Valley, Ethiopia, 2011_LR
Jimmy Nelson fotografeert al bijna dertig jaar. Zijn eerste visuele dagboek over het toen nog gesloten Tibet trok internationaal de aandacht. Vanaf 1991 reisde hij met zijn vrouw Ashkaine Hora Adema drie jaar door China. Zij publiceerden samen het boek ‘Literary Portraits of China’. Sinds 1997 werkt Jimmy Nelson ook in opdracht en fotografeert hij unieke culturen met een traditionele vijftig jaar oude plaatcamera.

XV 73_2, Menaja Koke Ponowi Village, Jalibu Mountains, Western Highlands Papua New Guinea, 2010_LR

Rademakers Gallery, KNSM-Laan 291

Share on Facebook