Volg mij overal!
Lifestyle / 090516

Save the date! Het Stedelijk presenteert Jon Rafman

Het Stedelijk Museum presenteert vanaf 21 mei een tentoonstelling van de Canadese kunstenaar Jon Rafman (Montréal, 1981). In zijn videofilms en installaties richt Rafman zich op de sociale effecten van digitale media. Hij is gefascineerd door de manier waarop de mogelijkheden van internet en virtuele platforms ons gedrag, onze relaties en zelfs onze identiteit veranderen. Het Stedelijk besteedt de komende jaren aandacht aan kunstenaars die in hun werk reflecteren op de nieuwste technologie en digitale cultuur. Zo was begin vorig jaar een groot overzicht te zien van de computer gegenereerde video’s van Ed Atkins en ontwerpt Avery Singer haar schilderijen met beeldbewerkingssoftware.

jon_rafman
Jon Rafman onderzoekt als een antropoloog de subculturen van de online wereld. In zijn video’s en installaties analyseert hij het gedrag van de gebruikers van multiplayer videospelletjes en virtuele gemeenschappen zoals Second Life. Zijn werk wordt vaak bevolkt door obsessieve karakters van wie het leven wordt beheerst door gaming en andere digitale activiteiten. Hun hyperindividuele gemoedstoestand bevindt zich ergens tussen het echte leven en de digitale werkelijkheid in. Nu in 2016 de eerste virtual reality/hologram-brillen als Oculus Rift en Microsoft HoloLens op de markt zijn gekomen, worden ervaringen in het gebied tussen werkelijkheid en virtualiteit voor een breed publiek heel gewoon. Rafman verkent deze fenomenen op een genuanceerde wijze, zonder te moraliseren of te oordelen. Zijn video’s en installaties zijn humoristisch, vol verwondering en melancholie.
Rafmans installatie met een selectie van recent werk is te zien in de zalen 0.28 en 0.29 (de binnenste zalen van het vormgevingscircuit) en in zaal 1.16 op de bovenverdieping. De werken zijn ingebed in een omgeving van blauw, atmosferisch licht dat de suggestie wekt dat je fysiek een andere werkelijkheid binnenstapt. De bezoeker kan plaatsnemen in meubelsculpturen en zich zelfs helemaal van het museumpubliek afzonderen en opgaan in een wereld van avatars, online subculturen en fetish-communities uit de schemerzones van het internet.
De titel van de tentoonstelling I have ten thousand compound eyes and each is named suffering  is afkomstig uit Rafmans film Erysichthon (2015).
De tentoonstelling wordt samengesteld door Martijn van Nieuwenhuyzen.
Het Stedelijk Museum presenteert
Jon Rafman – I have ten thousand compound eyes and each is named suffering 
21 mei – 14 augustus 2016

Share on Facebook