Volg mij overal!
Fashion / 060516

Save the date! Fashionclash Festival 2016

De 8ste editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 30 juni t/m 3 juli 2016.

Ontdek tijdens dit spraakmakende 4-daagse festival meer dan 100 modeontwerpers en (podium)kunstenaars uit 30 verschillende landen en 6 continenten. Een unieke gelegenheid om geïnspireerd te raken door de kunst van mode en nieuw talent te ontdekken. FASHIONCLASH Festival staat dit jaar in teken van het thema HERITAGE: een ode aan culturele diversiteit!

1 FCF2016_300dpi_photo Lonneke van der Palen jpg

Het programma bestaat uit Modeshows, Exposities, Performances, Designer Market, Fashion Talks, Awards, MAFAD Graduation Show enz. Het festival bestaat uit een HERITAGE thema gebonden programma zoals de Heritage expositie en en Heritage Show, dat als rode draad het festival inhoudelijk verbindt. Daarnaast zijn er aantal programmaonderdelen vrij van thema zoals de modeshows en de market.

Het festival functioneert als een platform voor een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars en brengt een breed publiek in aanraking met de kunst en het ambacht van mode gerelateerde vakgebied. FCF toont de tijdsgeest van wat er speelt binnen de wereld van de nieuwe generatie ontwerpers in een internationale context. Met zijn interdisciplinaire samenwerkingsprojecten, multidisciplinaire exposities en shows, verdiepingsprojecten en publieksprogramma’s heeft FASHIONCLASH platform een unieke positie in het internationale ‘mode’ scene.

PHOTO © 2015 TEAM PETER STIGTER - FOR EDITORIAL USE ONLY - WITH CREDITS

PROGRAMMA

30 Juni: Opening at Gebouw M (Tapijnkazerne)
FASHIONCLASH Festival opent donderdag avond 30 juni in Gebouw M (Tapijnkazerne 15) met bijzondere modepresentatie geregiseerd door Joost Horward.

1 + 2 juli Programma SAMdecorfabriek
Fashion Shows, Awards, Performances & Clash Project

De modeshows zijn bedoeld om jonge ontwerpers een platform te bieden om hun sublieme collecties te tonen aan een divers publiek. Zo kun je de collecties bewonderen van Tom Van der Borght & Shalva Nikvashili, Alessandro Trincone, Ting Gong, Ieva Mežule, Ebby Port, 8CUFF, Hermione Flynn, Sanchez Kone, WUETRICHFUERST en vele andere niet te missen shows.

PHOTO © 2015 TEAM PETER STIGTER - FOR EDITORIAL USE ONLY - WITH CREDITS

Vrijdag avond 1 juli vindt de MAFAD Show 2016 met collecties van de afstuderende studenten, die de mode opleiding aan het MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) afronden.

Awards Show & Party

Voordat het feest losbarst vindt de Awards Show plaats met uitreiking van FASHIONCLASH Festival 2016 Talent Award, KALTBLUT Magazine Award en Chapeau Magazine award.

Performances

FASHIONCLASH staat bekend om haar zijn spannende cross-overs tussen theater en dans. Ook dit jaar zijn er aantal performances te bewonderen zoals de dans performance ‘Folia’ van Martin Harriague & Mieke Kockelkorn namens Project Sally Maastricht, dans performance ‘Cotton’ van Mami Izumi in samenwerking met ontwerpster Verena Klein, theater performance Lotte Milder en theater performance van Benjamin Abel Meirhaeghe.

PHOTO © 2015 TEAM PETER STIGTER - FOR EDITORIAL USE ONLY - WITH CREDITS

Clash Project

Traditioneel, sinds de alle eerste editie wordt tijdens het festival het Clash Project gepresenteerd. In dit project worden tien niet-modeontwerpers uitgedaagd om een creatie te ontwerpen voor de catwalk. Deelnemers zijn o.a. ontwerper Sander Wassink, textiel ontwerper Amber Veel, interieurarchitect Alexandre de Vos, sieraden ontwerper Ditte Trudslev Jensen en beeldende kunstenaar Sophie Vermeulen.

Heritage Expositie

Een gedeelte van de voormalige decorfabriek ‘Mosa’ wordt tijdelijk ingericht als een tentoonstellingsruimte waarbij er een gecureerde selectie werk te zien is dat in relatie staat tot het thema Heritage. In deze expositie is het werk te zien van o.a. Jayda Hany, Maartje Janse, Marketa Martiskova, Emiliana Pontonutti maar ook de live installatie VERWEVEN van theater performer Nina Willems.

Expoloring Inspirations

Integraal in de expositie is de presentatie van het project Exploring Inspirations waarbij Nederlandse ontwerpers samenwerking aangingen met Servische ambachtsmensen en ontwerpers. Geïnspireerd op Servische traditionele handwerktechnieken zoals Sirogojno breiwerk en traditionele Balkan schoen ‘opanak’ hebben Nederlandse ontwerpers zoals Jan Jansen en Conny Groenewegen nieuw werk ontwikkeld.

PHOTO © 2015 TEAM PETER STIGTER - FOR EDITORIAL USE ONLY - WITH CREDITS

Designer Market

De ‘designer’ Market maakt het Festivalprogramma op de hoofdlocatie compleet. Dertigtal ontwerpers krijgen hier de kans om hun ontwerpen te verkopen aan het publiek. Dit is een uitgelezen kans om unieke kleding, sieraden en accessoires te bemachtigen van One Wolf, MEES, MYIA, IDLE IDOL, dry milk of virgin mary, NELE Maroquinerie, TOKEN, Albec Bunsen, Klu by Edyta Jermacz en vele andere.

3 juli Gebouw M (Tapijnkazerne)

Heritage Show + Talk

Heritage Show is een aan thema Heritage gerelateerde modepresentatie geregisseerd door theater performer Dennis Vanderbroeck. In deze show zie je o.a. werk van Uta Bekaia, Laetitia Lemaire, Muslin Brothers en Juliëtte Heijnen. Aansluitend is er een Fashion Talk met ontwerpers en het publiek.

30 juni – 3 juli Plein 1992, Centre Céramique en Coffeelovers Annex
LET’S (AD)DRESS THE PEOPLE! is een multidisciplinair sociaal design project rond traditionele handwerktechnieken en participatie van met name senioren.
In team verband werken ontwerpers Floor Nijdeken, Jolijn Fiddelaers van IXX Creates en

Maartje Boer en Suzanne Vaessen van STRIKKS samen met ervaren ambachtsbuddies en de deelnemende ouderen aan nieuwe textiel creaties.
De uiteindelijke uitvoering van het project zal tijdens het FASHIONCLASH Festival van 30 juni t/m 3 juli te zien zijn op Plein 1992, dat tijdelijk wordt omgetoverd tot ambachtsplein.

Bij Coffeelovers Annex is er een expositie van werk van de betrokken ontwerpers.

1 – 3 Juli Fashion Talks, diverse locaties
Vrijdag 1 juli: Crafts & Coffee Talk, Coffeelovers Annex Plein 1992 Zaterdag 2 juli: 2 x Fashion Talks, Centre Ceramique
Zondag 3 juli: Heritage Show + Talk, Gebouw M (Tapijnkazerne)

1 – 3 juli Acreati Pop-Up Shop & Exhibition at De Brandweerkantine

Tijdens het festival presenteert Acreati online platform de Acreati ‘Shop Through Visual Stories’ Pop-Up Shop & Exhibition in De Brandweerkantine met een gecureerde selectie van jonge modeontwerpers, documentaire, beeldende kunst en modefotografie.

30 juni – 3 juli MAFAD Graduation Expo 2016 Herdenkingsplein
MAFAD – Maastricht Academy of Fine Arts and Design presenteert haar jaarlijkse afstudeerexpositie.

30 juni – 6 juli Ebby Port bij Kiki Niesten Stokstraat 28 – 32 Maastricht

PHOTO © 2015 TEAM PETER STIGTER - FOR EDITORIAL USE ONLY - WITH CREDITS

Toegang & Tickets

FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk!
De expositie, designer market en het grootste gedeelte van het programma zijn gratis toegankelijk. Tickets voor de modeshows zijn vanaf 16 mei online verkrijgbaar via www.fashionclash.nl en tijdens het festival op de hoofdlocatie (SAM-decorfabriek). Prijzen: vanaf € 12,50 (voorverkoop)/ Studenten vanaf € 5,- (op de hoofdlocatie).

HERITAGE thema

FASHIONCLASH Festival is een ode aan de schoonheid van culturele diversiteit!

Mode weet zichzelf steeds opnieuw te vernieuwen, door ieder seizoen een nieuwe sfeer te creëren en het verleden als een oneindige inspiratiebron te gebruiken, om vervolgens dat verleden als de toekomst te verkopen en te presenteren. Mode als discipline is in staat om te reageren op de tijdsgeest maar ook om te speculeren over de toekomst.

Welke rol speelt erfgoed in de mode in deze voortdurend en snel veranderende wereld? Hoe gaat de ontwerper om met de complexe relatie tussen zijn persoonlijk erfgoed enerzijds en grotere, actuele maatschappelijke vraagstukken anderzijds die aan het thema erfgoed raken, zoals de huidige migratie crisis?

www.fashionclash.nl

Share on Facebook