Volg mij overal!
News / 040516

Save the date! Newton in FOAM

Het Oostenrijkse luxemerk Wolford en het Foam Fotografiemuseum zullen nauw samenwerken voor de tentoonstelling Helmut Newton – A Retrospective, die in het museum in Amsterdam te zien zal zijn van 17 juni tot 4 september 2016.

Wolford, Monaco, 1995 C Helmut Newton Estate Maconochie Photography

Helmut Newton, een van de meest invloedrijke fotografen van de 20ste eeuw, wordt in de schijnwerpers gezet met een overzichtstentoonstelling die in het hele Foam museum te zien is. Vanaf 17 juni zal het Foam Fotografiemuseum zijn authentieke en complexe werken tentoonstellen in het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht. De tentoonstelling omvat meer dan 200 foto’s, variërend van zelden vertoonde foto’s tot iconische stukken – de meeste foto’s zijn originele afdrukken van de collectie van de Helmut Newton Foundation in Berlijn, Duitsland. Het is geen toeval dat het Oostenrijkse luxemerk Wolford de hoofdsponsor is van deze overzichtstentoonstelling: Newton liet zich inspireren door de vooruitstrevende vrouwenemancipatie en maakte voor Wolford in de jaren ’90 een iconische serie foto’s in Monaco. Hij schetste een krachtig beeld van de moderne vrouw: onafhankelijk, zelfverzekerd, vastberaden en tijdloos. Sommige van deze foto’s staan tentoongesteld in een deel van het museum dat in het teken staat van het merk Wolford. “Helmut Newton heeft met deze foto’s het DNA van Wolford perfect weergegeven. We zijn erg enthousiast over ons partnerschap met Foam, het is immers het ideale platform om ons artistiek erfgoed voor te stellen”, zegt Ashish Sensarma, CEO van Wolford. Marloes Krijnen, Directeur van Foam, is ook in de wolken over de samenwerking met Wolford: “Een overzichtstentoonstelling van Helmut Newton in ons museum was al een jarenlange droom. Wolford was voor ons de perfecte partner voor deze geweldige tentoonstelling; ze delen onze passie voor Newtons werk en ze hebben ook intensief met hem samengewerkt.” Wolfords steun voor deze belangrijke overzichtstentoonstelling vormt het begin van zijn engagement voor een langetermijnprogramma voor jonge vrouwelijke kunstenaars. Het eerste hoogtepunt zal worden voorgesteld op de tentoonstelling van Helmut Newton. Kunstenares Sayuri Chetti heeft speciaal voor de tentoonstelling een kunstwerk gemaakt van Wolford-garen en -materialen. Sayuri Chetti werd in 1988 geboren in Zuid-Afrika en behaalde haar diploma aan de Gerrit Rietveld Academie voor Beeldende Kunsten en Vormgeving in Amsterdam. Haar werk was al te zien in verschillende tentoonstellingen, onlangs nog in de gerenommeerde Kirseberg Temporära Konsthall in Malmö, Zweden. Wolford wil vrouwelijke kunstenaars promoten en zal hiervoor in de toekomst enkele wereldwijde projecten lanceren.

Share on Facebook