Volg mij overal!
Lifestyle / 310316

Must see! Studio Jux opent eerste flagshipstore in Amsterdam

Medio april opent het duurzame Amsterdamse mode- en designlabel studio JUX, opgericht in 2008, haar eerste flagship store aan Ceintuurbaan 252 in de Amsterdamse Pijp. Eigenaren Jitske Lundgren en Carlien Helmink selecteerden hun favoriete ‘guilt-free goods’. Zonder schuldgevoel shoppen dus, want alle stijlvolle en minimalistisch ontworpen producten zijn van hoogwaardige kwaliteit en worden duurzaam en ethisch geproduceerd. Bij ‘studio JUX + co.’ is, naast de studio JUX collectie, een uitgebreid assortiment te vinden van andere duurzame labels. In de opgeknapte garage van 175 vierkante meter vind je bijvoorbeeld jeans van gerecyclede garen, een jurk van ‘vegan silk’ en de lekkerste verantwoorde chocolade.

studio JUX + co. flagship store sfeerbeeld - maart 2016

Initiatiefnemer studio JUX werd opgericht in 2008 en het merendeel van de collectie wordt geproduceerd in een eigen fabriek in Nepal of door sociale projecten voor Nepalese vrouwen. Meer dan 30 kleermakers werken in de fabriek van studio JUX onder goede arbeidsomstandigheden, ontvangen een eerlijk salaris en zijn in staat hun gezin te onderhouden. Partners van studio JUX zijn Terre des Hommes en Stichting DOEN.

Studio JUX + co.

Jitske Lundgren en Carlien Helmink selecteerden hun favoriete ‘guilt-free goods’ zodat je als consument zeker weet dat alle producten in de winkel duurzaam en onder goede arbeidsomstandigheden worden geproduceerd. Bij ‘studio JUX + co.’ en in de webshop zijn ongeveer 25 merken te koop; een mix van labels die al op aanzienlijke schaal produceren, aangevuld met verrassende nieuwkomers die prachtig handwerk leveren. Carlien Helmink, Managing Director van studio JUX: “Zowel mannen als vrouwen kunnen bij ons terecht voor een nieuwe outfit, verzorgingsproducten, leuke cadeautjes of iets moois voor in het interieur. In de winkel vind je ‘paspoorten’ van alle merken zodat je precies weet waar en op welke manier je jurk, schoenen of jas zijn geproduceerd. Het personeel is heel goed op de hoogte en kan, naast feiten over de impact van een merk op mens en milieu, leuke anekdotes met je delen. Het is toch te gek dat je op een feestje kunt vertellen dat je prachtige nieuwe jas is gemaakt van gerecyclede PET-flessen?” 

Tijdloos design, hoogwaardige kwaliteit 

Studio JUX biedt een alternatief voor fast fashion, een term voor wegwerpmode die onder slechte arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden en schadelijk is voor het milieu. Helmink: “De huidige situatie in de mode-industrie is simpelweg onhoudbaar. Je kunt eigenlijk niet meer met droge ogen een jurkje van 14,95 afrekenen bij een van de grote ketens. Uiteindelijk betaalt iemand de prijs voor die impulsaankoop. Toch kunnen veel consumenten deze verleiding moeilijk weerstaan en is het vaak best ingewikkeld om te bepalen of een product verantwoord is geproduceerd. In onze flagship store aan de Ceintuurbaan is het voorwerk al verricht en maken we het aantrekkelijk om te kiezen voor tijdloze designs van goede kwaliteit, zonder dat nare schuldgevoel.” Bij aankoop van een studio JUX item ontvang je een ansichtkaart met daarop de kleermaker die het voor je in elkaar zette. Je maakt als het ware kennis met de man of vrouw die je steunt met je aankoop; hij of zij ontvangt een eerlijk salaris en werkt in de veilige studio JUX fabriek in Kathmandu.

Duurzaam van top tot teen

De tijdloze en strakke inrichting kwam tot stand met oog voor duurzaamheid en vakmanschap. De meubels werden gemaakt van FSC-hout in een loods op de Amsterdamse NDSM-werf. Bij het ontwerp van de meubels werd rekening gehouden met de multi-inzetbaarheid daarvan, zodat er jarenlang gebruik van kan worden gemaakt. Vanwege de vloerverwarming is het pand sneller op temperatuur, gaat minder hitte ‘verloren’ en is het klimaat goed te reguleren. Het afval in de winkel wordt zo veel mogelijk hergebruikt en vervolgens gescheiden. In het pand wordt gebruik gemaakt van groene stroom en het pand en de gevel worden verlicht met LED. De hangtags die aan de kleding en producten hangen, zijn gemaakt van gerecycled papier. Stickers die in de winkel worden gebruikt, zijn biologisch afbreekbaar en bevatten geen schadelijke lijmstoffen. De aankopen kunnen mee in katoenen tassen of tassen van papier met een FSC-keurmerk.

Over studio JUX

Studio JUX is een Amsterdams duurzaam mode- en designlabel dat in 2008 werd opgericht door de Nederlandse Jitske Lundgren en Carlien Helmink. JUX is een Duits woord dat ‘plezier maken’ of ‘lol hebben’ betekent. De eigenaren vinden dat mode plezier moet opleveren voor de ontwerper, kleermaker en de consument. Tegelijkertijd zet studio JUX zich in voor een zo klein mogelijke footprint met als doel het milieu zo min mogelijk te belasten. Het grootste gedeelte van de collectie wordt duurzaam geproduceerd in een eigen fabriek en sociale projecten in Kathmandu, Nepal. Studio JUX won de Ethical Fashion Award in Parijs (2010) en de Green Fashion Competition (2012), een initiatief van Amsterdam Fashion Week en het ministerie van EL&I. In 2013 ontving stichting studiojux.org de ASN Wereldprijs in de categorie ‘eerlijke handel’. In 2014 werd studio JUX beloond met een investering van Village Capital. De stichting studiojux.org is actief sinds 2013. Kijk voor meer informatie op studiojux.com.

Studio JUX lanceert jaarlijks twee collecties voor dames en heren die verkrijgbaar zijn in 16 landen bij 80 verkooppunten. Minimalisme en oog voor detail, patronen en stoffen staan centraal in de ontwerpen. In ieder kledingstuk dat in de fabriek werd gemaakt staat de ‘handshake’; een code die de consument laat zien welke kleermaker het maakte. Sinds kort produceert studio JUX ook een interieurcollectie in samenwerking met sociale projecten in Nepal. Een greep uit de duurzame labels die te koop zijn bij de flagship store ‘studio JUX + co.’ in Amsterdam: Atelier Pierre, Aurélie Chadaine, Beaumont Organic, BLOOM your message, Grand Step Shoes, JAN ‘N JUNE, Kaliber, Kings of Indigo, Korshun, LangerChen, L’Herbe Rouge, Lovjoi, Meraki, Miss Green, Nailmatic, People Tree, Qnoop, Quazi design, Sprout, Swedish Stockings, Umiwi, Werner en Wunderwerk.

Share on Facebook