Volg mij overal!
Fashion / 090316

Fashion Facts! Parijs is over…en wat nu?

Het modecircus is weer klaar. Na de show van Miu Miu vandaag vliegen alle bloggers, Instagrammers, Snapchatters, Persicopers, celebs, stylisten en natuurlijk niet te vergeten de inkopers en oude media journalisten weer naar huis na een maand van shows die in New York begon. En elk seizoen is weer de vraag; is het allemaal wel nodig?

Schermafbeelding 2016-03-09 om 08.22.37

Want laten we nou wel wezen. Hoeveel invloed hebben al die catwalk shows nou eigenlijk in deze tijd van razendsnelle social media waarin volgers binnen een paar seconden een mening hebben gevormd over een collectie waar langer dan een paar seconden over wordt nagedacht. Absoluut waar dat ze een groot entertainment gehalte hebben. Mooie modellen in prachtige creaties op een catwalk met celebs op de frontrow doen het altijd goed in de media maar heeft het nog wel invloed over een maand of vijf als het uiteindelijk een keertje voor zeer hoge prijzen in de exclusieve boutique van het label hangt? Verstokte modemensen zullen meteen ja zeggen omdat ze eigenlijk niet beter weten en nog steeds denken dat mode iets heiligs heeft voor de happy few. Sinds social media is dat natuurlijk allang over. Kaiser Karl Lagerfeld realiseert zich dat maar al te goed en voor zijn Chanel show van afgelopen dinsdag zette hij dan ook alle genodigden op de frontrow (alle 1.600!) om te onderstrepen dat een iemand met een miljoenen publiek op social media eigenlijk net zo belangrijk is als een journalist met een lezerspubliek van een paar honderd duizend.

Schermafbeelding 2016-03-09 om 08.11.07

True dat een journalist de collectie misschien beter kan duiden binnen de huidige zeitgeist maar is dat nog nodig binnen het huidige fast fashion systeem zeker als het belangrijkste nieuws, zoals bij Chanel, is dat je meer parelkettingen moet gaan dragen? Het gaat er toch meer om of het jou leuk zal staan? En niet zozeer wat de ontwerper jou probeert te vertellen door middel van zijn creaties die tegenwoordig meer een herhaling en styling oefening zijn van alles wat we in het verleden al een keer gezien hebben.

Neem de prachtige collectie van Hedi Slimane voor Saint Laurent van afgelopen maandag. Absolute perfectie. Een feest om naar te kijken. Maar naar wat eigenlijk? De jaren tachtig gezien door de ogen van nu? Het idee van modereportage voor een tijdschrift maar dan op de catwalk? Een beetje vooruitstrevende modevolger heeft de tacky jaren tachtig allang herontdekt en vintage winkels afgestruind voor de ordinaire mini jurkjes met veel glans en poefrok. Nu kan het grote publiek met een flinke buidel het ook kopen en ze hoeven er geen eens moeite voor te doen.

Schermafbeelding 2016-03-09 om 08.09.32

De kopieën hangen waarschijnlijk voor veel minder geld al voor de zomer in de fast fashion modeketens wereldwijd. De Saint Laurent collectie zal het ongetwijfeld goed doen bij de veertigers in Amerika die het in de jaren tachtig de Dynasty collectie van Nolan Miller nog niet konden betalen en de looks uit nostalgie kopen en in China waar ze de jaren tachtig niet echt hebben meegemaakt. Prima dus want dat zijn beide de grootste economieën ter wereld. De rest van de wereld ziet het waarschijnlijk als een grappig mode moment met hier en daar een leuke uitschieter voor carnaval volgend jaar. Je moet er toch niet aan denken dat je collega serieus in zo’n korte goud lamé jurkje op haar werk verschijnt. Zelfs in de jaren tachtig was die look toch echt meer weggelegd voor de dames die op straat werkte.

Maar goed was er ook nog een soort van nieuws in Parijs te vinden? Zeker maar moeilijk. Verfrissend is zeker de nieuwe ontwerper van Balenciaga. Demna Gvasalia mixt moeiteloos de strak gesneden Couture ideeën van Cristóbal Balenciaga uit de jaren vijftig en zestig met hedendaagse invloeden van de straat zoals comfortabele puf jackets en geeft daar zijn geheel eigen draai aan.

Schermafbeelding 2016-03-09 om 08.07.16

Belangrijkste boodschap voor de komende herfst; investeer in een cool ski-jack  maar als je dat bij Gaastra kan vinden (zonder logo) dan is het ook prima. Draag het jack niet helemaal zoals het bedoeld is en je creëert je eigen instant Balenciaga moment. Ontwerpster Stella McCartney gaat al jaren prat op haar veganistische levenstijl en laat dat ook doorklinken in haar collecties. Grote nieuws tijdens de presentatie van haar herfst 2016 collectie was dan ook dat haar puffer jackets niet meer gevuld worden met dons maar met iets synthetisch. Is dat goed nieuws want als je de Primark in loopt is ook alles gemaakt van plastic en volgens mij heet dat ook niet veganistisch. 

Schermafbeelding 2016-03-09 om 08.05.56

Nee Parijs was zeker leuk als entertainment maar de mode business moet door en daarom wordt het volgende seizoen pas echt interessant als gevestigde namen als Burberry en Tom Ford collecties gaan showen die direct te koop zijn en daarmee een blijvende impact op het mode systeem zullen hebben. En wat moet je onthouden aan Parijs. Dat als je waarschijnlijk alles dat je in je kast hebt hangen opnieuw styled, je rustig nog een seizoen kan doen met je oude garderobe.

-BVS-

Share on Facebook