Volg mij overal!
Lifestyle / 221215

Save the date! Wonen in de Amsterdamse School

De architectuur van de Amsterdamse School is beroemd in binnen- en buitenland. Dat er ook spectaculaire ontwerpen voor het interieur zijn, is minder bekend. Komend voorjaar toont het Stedelijk voor het eerst een groot overzicht van onder meer meubelen, lampen, klokken van deze belangrijke Amsterdamse stroming.
De enscenering in de zalen voert met blow ups van foto’s en ontwerpen terug naar de tijd waarin de ontwerpers rond 1910 zorgden voor een totale omwenteling op vormgevingsgebied. Het overzicht, met meer dan 500 voorwerpen, is het resultaat van jarenlang onderzoek én een oproep, waarop massaal werd gereageerd. Uit de speurtocht die leidde naar meubelen bij particulieren thuis komen vele stukken die deel zullen uitmaken van de tentoonstelling.

as_voor_web
De Amsterdamse School
De Amsterdamse School (1910-1930) is wat expressieve en rijke vormen betreft uniek in Nederland. Het betrof niet alleen de bekende architectuur, maar ook ontwerpen voor meubelen, lampen, klokken, keramiek en textiel. De stijl verspreidde zich door alle disciplines, met name ook in de grafische vormgeving, waarin relatief veel vrouwen actief waren, zoals Tine Baanders en Fré Cohen.
Amsterdamse Schoolvormgeving is er in twee varianten: de meer expressieve, met uitbundige vormen, diepe, contrasterende kleuren en sterke contourlijnen, en de strakkere, meer geometrische stijl, beïnvloed door het tijdschrift Wendingen, de spreekbuis van de Amsterdamse School. Niet alleen architecten als Michel de Klerk, beeldhouwers als Hildo Krop en meubelontwerpers als Harry Dreesen en Louis Deen werkten in die stijl, ook bedrijven als Metz & Co lieten zich door de Amsterdamse School inspireren. De verspreiding van de stijl is daardoor veel groter geweest dan men aanvankelijk zou verwachten – niet alleen in heel Nederland, maar zelfs in Nederlands-Indië was de invloed zichtbaar.
De tentoonstelling begint met een inleiding over de architectuur, die zich ontwikkelde tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog en de vrouwenemancipatie. Naast de focus op afzonderlijke ontwerpers is er ook aandacht voor de commerciële verspreiding, en de band met horecagelegenheden en het theater, met de entreehal van de Amsterdamse bioscoop Tuschinski als een prachtig voorbeeld. Ook de presentatie van de Amsterdamse School op de Internationale Tentoonstelling in Parijs in 1925 komt aan bod.
Er zullen rond de vijfhonderd objecten te zien zijn van bijna honderd bruikleengevers, met werk van onder meer Louis en Willem Bogtman, Joseph Crouwel, De Nieuwe Honsel, Jaap Gidding, Dick Greiner, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop, Joan Melchior van der Mey, Gustaaf Adolf Roobol en H.Th. Wijdeveld.

Stedelijk Museum: Wonen in de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930

9 april – 28 augustus 2016

 

Share on Facebook