Volg mij overal!
News / 140715

Fresh! Christopher en van Blaaderen winnen de Woolmark Prize

Jonathan Christopher en Nanna van Blaaderen werden vandaag bekend gemaakt als winnaars van respectievelijk de menswear en womenswear categorie, van de 2015/16 International Woolmark Prize Europe regional final. De prijzen werden uitgereikt tijdens een event in MoMu – Fashion Museum Province of Antwerp en het Fashion Department van de Royal Academy of Fine Arts Antwerp.

DSC_7114-bewerkt

Het jury panel bestaande uit Walter Van Beirendonck, Simon Chilvers, Veerle Windels, James Sleaford en Fabrizio Servente selecteerde Jonathan Christopher als de menswear winnaar. Nanna van Blaaderen werd geselecteerd door An Vandevorst en Filip Arickx (designers A.F. Vandevorst), Justin O’Shea, Christiane Arp, John de Greef en Colin McDowell als de winnaar in de womenswear categorie.

DSC_6260-bewerkt

“Het oordeel van de menswear jury was unaniem”, aldus Walter van Beirendonck. “Jonathan betrad de ruimte met een heldere fashion focus; alle juryleden konden zijn innovatieve gebruik van Merino wol waarderen. Hij voldeed volledig aan onze criteria, om het beste in wol te laten zien – en overtuigde ons met zijn visie”.

Uit de womenswear jury, meldt design duo An Vandevorst en Filip Arickx: “De jury is razend benieuwd naar hoe Nanna haar collectie voor de internationale finale gaat ontwikkelen. Ze heeft laten zien dat haar basis zeer solide is, zij straalde het meeste potentieel uit. Je kunt zien dat ze van wol houdt en dat zij de vezel onder controle heeft; ze creëerde een bijna driedimensionaal gevoel en textuur.”

DSC_7202-bewerkt

Jonathan Christopher over zijn winst: “Om bekroond te worden met deze award, door een vermaarde jury en met al de ontwerpers die me voorgingen – is onbeschrijflijk. Wol speelt een belangrijke rol in mijn collecties; het is zo veelzijdig. Op dit moment werk ik met een wollen denim, een van de meest actuele en innovatieve trends binnen wol.”

DSC_7189-bewerkt

“Ik ben overdonderd”, zegt Nanna van Blaaderen. “Ik heb altijd met wol gewerkt en zou het op geen enkele andere manier willen.”

Geselecteerd uit de meest veelbelovende modetalenten uit Europa, ontvangen beide winnaars een financiële bijdrage van AU$50,000 (ongeveer €33,9001), en krijgen zij de mogelijkheid Europa te vertegenwoordigen tijdens de prestigieuze internationale finale van de Woolmark Prize. De menswear finale wordt in Januari 2016 in Florence gehouden, de womenswear finale vindt plaats in Februari 2016 in New York.

DSC_6899

Voor het aankomende halfjaar wordt de winnende ontwerpers gevraagd een capsule collectie te ontwikkelen van Merino Wool. De collecties worden getoond, samen met de collecties van de winnaars uit de andere werelddelen, tijdens feestelijke evenementen. De zes wereldwijde finalisten strijden om de felbegeerde International Woolmark Prize. De twee winnaars ontvangen een geld bedrag van AU$100,000 (ongeveer €67,8001) en worden opgenomen in de collectie van ‘s werelds belangrijkste retailers waaronder Harvey Nichols (London), 10 Corso Como (Milan, Beijing and Shanghai), Matchesfashion.com (online), Mytheresa.com (online), Saks Fifth Avenue (NYC), Joyce (China), Isetan Mitsukoshi (Japan), Boutique 1 (UAE) en David Jones (Australia).

The Woolmark Company Managing Director Stuart McCullough verklaart: “De International Woolmark Prize is onze verbintenis met de volgende generatie leiders binnen de mode industrie. Wij laten hen graag kennis maken met de vele bijzondere mogelijkheden van Merino wool en wij feliciteren Jonathan Christopher en Nanna van Blaaderen met het winnen van de prijs.

“Met het grootst aantal vertegenwoordigde landen ooit is de International Woolmark Prize een oprechte wereldwijde viering van opkomend talent. De prijs geeft de winnende ontwerpers een unieke kans voor een commercieel succes op globaal niveau “

Share on Facebook